Tramroute 'Midden-Flakkee'

38.5 km fietsen - Goeree-Overflakkee

VVV Zeeland

Op 30 april 1909 werden de lijnen Middelharnis-Haven richting Ouddorp en Ooltgensplaat geopend. Dit had grote sociaal-economische gevolgen voor Goeree-Overflakkee. Door de komst van de tram kwam er meer werkgelegenheid. De RTM had immers machinisten, stokers, conducteurs, stationspersoneel, baanwerkers en remisepersoneel nodig. Het verdere vervoer van producten aangevoerd door de tram werd verzorgd door nevenbedrijven. Door de betere bereikbaarheid ontstond er meer handel met het eiland. Ook de mobiliteit van de bewoners werd groter. Door betere vervoersmogelijkheden kon met makkelijker familieleden, die elders op Goeree-Overflakkee woonden, bezoeken. Ook kon men bijvoorbeeld vanaf Middelharnis met de veerboot naar Hellevoetsluis om daar over te stappen op de tram richting Rotterdam.

Tijdens de Watersnoodramp van 1953 zijn veel rails weggespoeld. Bij het herleggen van de baan stelde men vast, dat veel bielzen slecht waren. Een gehele reparatie werd te kostbaar. Dat was de reden dat de RTM de ritten tot 1956 heeft uitgevoerd. Door de Deltawerken werd Goeree-Overflakkee door middel van bruggen en dammen met het vasteland verbonden en werd de dienstverlening door de RTM met bussen voortgezet.  

Toch is de eilandentram niet helemaal verdwenen. Sinds 1989 is zij weer terug op het eiland. Nu als museumtram en heeft zij haar stek gevonden op de Punt West op de Brouwersdam. Zij is een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Voor meer informatie www.rtm-ouddorp.nl.

Ratings

Be the first one to rate this route

Rate this route
Close

Search

Search options
km km